Digital nomad worden? Hou rekening met deze 6 financiële zaken

Digital nomad worden? Hou rekening met deze 6 financiële zaken

Digital nomad worden? Hou rekening met deze 6 financiële zaken

Werken waar en wanneer je wilt, vandaag onder een palmboom op het strand en morgen in een schattig hipstercafé met een matcha latte. Hoewel ik er tijdens mijn scriptie (en door eigen ervaring) achter ben gekomen dat het niet zo romantisch is als het klinkt, is werken als digital nomad heel erg fijn. Zo veel vrijheid dat je soms niet meer weet wat je ermee aan moet.

Overweeg je om digital nomad te worden? Super leuk, ik moedig je echt 1971823729837% aan. Het is natuurlijk wel heel anders dan in Nederland werken (buiten de temperaturen en cultuurverschillen om). Ik vroeg Kim de Jong van House of Tax: met welke dingen moet je rekening houden op financieel gebied?

 

1.    Reisverzekering

Als je een weekje naar Ibiza gaat, hoef je je geen zorgen te maken over je reisverzekering. Als digital nomad ben je langer in het buitenland en moet je dus ook over je reisverzekering na gaan denken. Ben je langer dan 6 weken aaneengesloten in het buitenland? Dan geldt je normale reisverzekering niet meer. Check dus van tevoren wat de regels hiervoor exact zijn. Staat je laptop bijvoorbeeld op de naam van je zaak? Dan heb je daar een speciale verzekering voor nodig! Jouw persoonlijke, privé reisverzekering geldt dan niet. Er zijn speciale verzekeringen voor mensen die de wereld over reizen. Het kost even wat tijd om dit uit te zoeken en het kost ook wat geld, maar het is het echt waard. verzekeringen zijn veel belangrijker dan je zou denken en je wilt er niet pas bij zijn als het al te laat is.

 

2.    Inschrijving in Nederland

Moet je je nu wel of niet uitschrijven bij de gemeente? Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Kim raadt aan om even een gratis gesprekje met haar in te plannen. Het ligt namelijk heel erg aan je persoonlijke situatie. Denk aan: hoe lang je reist, hoe lang je overal bent, hoe vaak je verhuist, et cetera. Dit is wel een belangrijke, want als je je uitschrijft bij de gemeente, word je automatisch uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dan verlies je dus ook de registratie van je bedrijf. Eventjes een online kopje koffie van 20 minuutjes inplannen dus en jouw situatie bespreken.

Plan die 20 minuutjes in

 

3.    Boekhouding reisklaar

Het fijne is dat je boekhouding tegenwoordig veelal online kan. Zo hoef je niet met mapjes in je backpack te gaan slepen. Zorg er dus wel voor dat je overal ter wereld bij je boekhouding kunt. Hou er rekening mee dat je laptop gestolen kan worden en dat je dan al je documenten kunt verliezen. Je hebt zeven jaar bewaarplicht, dus dat wordt een probleem. Een goede back-up of online boekhouding (in Drive, via Moneybird, etc.) kan zo’n issue gemakkelijk voorkomen.

 

4.    Bank

Kun je lokale transacties doen met de bank? Kun je geld versturen naar Nederland en geld ontvangen uit het buitenland? Check dit even. Anders is het natuurlijk snel gedaan met je onderneming…

 

5.    Wat is wel en niet zakelijk aftrekbaar?

Je boekhoudpakket, benzine van zakelijk voertuig, zakelijke verzekering, webhosting, externe harde schijf, consultant, werkkleding, reiskosten, seminars… allemaal zakelijke kosten. Kim maakte een poos terug een super handige checklist waarbij ze allerlei dingen opnoemt die je als digital nomad als zakelijke kosten kunt noteren. Voor je belastingaangifte is het heel handig om dit te weten. Zo betaal je niet over een te hoog bedrag belasting en hou je zakelijk en privé netjes gescheiden. Je download hem gratis op haar website onder “freebies”.

 

6.    Pensioen

Pensioen klinkt als iets waar je over twintig jaar wel eens over na gaat denken, maar het is belangrijk om er nu al over na te gaan denken. Niemand belooft je immers een pensioentje als jij 67 wordt. In Nederland werkt het momenteel zo dat je 2% per jaar AOW spaart en dan nog zelf voor je pensioen moet sparen. Ben je uitgeschreven bij de gemeente in Nederland? Dan krijg je dus ook die 2% niet… belangrijk om rekening mee te houden!

Meer weten of werken als digital nomad? Je kunt mij alles vragen over de praktische zaken, aangezien ik regelmatig als digital nomad leef. Op Kim’s website vind je ook nog heel veel artikelen voor digital nomads. En je kunt haar altijd een berichtje sturen mocht je vragen hebben over de financiële kant van digital nomads. Ze weet echt alles.

About the Author

Leave a Reply